Reklamı Geç
script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">

DR. BEHÇET UZ KÜLTÜR MERKEZİ AÇILDI.

Buldan Belediyesi tarafından satın alınarak restore ettirilen ve Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi adı verilen tarihi konak törenle açıldı.

DR. BEHÇET UZ KÜLTÜR MERKEZİ AÇILDI.

Buldan Belediyesi tarafından satın alınarak restore ettirilen ve Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi adı verilen tarihi konak törenle açıldı.

Buldan’ın Yalçınkaya mahallesinde yer alan Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi’nin açılışına Denizli Valisi Hasan Karahan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Buldan Kaymakamı Fatih Akkaya, Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, Dr. Behçet Uz’un torunu Kurtul Kaptanoğlu ve kalabalık vatandaş topluluğu katıldı.

Açılış saatinden önce Buldan’a gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Buldan Belediyesi önünde başkan Mustafa Gülbay ve belediye personeli tarafından karşılandı. Kısa bir süre belediyede kalan Aziz Kocaoğlu ve beraberindekiler, Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay’ın eşliğinde haftada bir kurulan Buldan Pazarını gezdiler. Pazara alışverişe gelen vatandaşlarla selamlaşan ekip daha sonra Buldan El Sanatları Merkezi (BELKÜM)’e geçtiler. Burada Dr. Behçet Uz ile ilgili olarak hazırlanan slayt gösterisi ile Behçet Uz’un İzmir Fuarının açılışında yaptığı konuşmanın yer aldığı videoyu izlediler.

Heyet daha sonra Yalçınkaya mahallesindeki Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi’ne geçerek, tarihi binayı gezdi ve Behçet Uz’un fotoğraflarından oluşan “Anılarla Behçet Uz” sergisini gezdi.

Binanın restorasyonu için karınca kararınca yardımda bulunduklarını ifade eden Aziz Kocaoğlu, restorasyonu tamamlanan binaya İzmir’in efsane belediye başkanı Dr. Behçet Uz’un adının verilmesinden dolayı da ayrıca mutluluk duyduğunu söyledi.

Burada Mahalle sakinleri tarafından ikram edilen kahvelerin içiminden sonra Buldan Kaymakamlığına geçilerek Buldan’a gelen Denizli Valisi Hasan Karahan ile buluşuldu.

Kaymakamlıkta gerçekleşen kısa bir sohbetin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başka bir programı nedeniyle ayrıldı. Aziz Kocaoğlu’nun ayrılmasının ardından Vali ve beraberindekiler Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi’ne geçtiler ve binanın açılışı gerçekleştirildi. Açılış Kurdelesini Vali Karahan, Kaymakam Akkaya, Buldan Belediye Başkanı Gülbay birlikte kestiler.

Burada bir konuşma yapan Vali Karahan, Denizli’de diğer kentler gibi çok sayıda tarihi bina bulunmadığını, bulunanların da iyi korunarak gelecek nesillere bırakılması gerektiğini, bunun için de valilik olarak ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söyleyerek, Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi’nin de bu binalardan biri olduğunu ve güzel bir çalışma gerçekleştirilmiş olmasından dolayı da mutlu olduğunu belirtti.

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay da yaptığı konuşmada, “Buldan’ın yetiştirdiği çok önemli bir kişinin, İzmir Belediye Başkanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı yapmış ve ülkeye çok büyük hizmetleri olan Dr. Behçet Uz’un isminin bu evde yaşayacak olması bizleri sevindirmektedir. Açılşa gelen Başta Sayın Valimiz Hasan Karahan olmak üzere İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu, Sayın Kaymakamımız Fatih Akkaya, Dr. Behçet Uz’un torunu Kurtul Kaptanoğlu, değerli meclis üeyelerimiz, değerli muhtarlarımız ve sevgili Buldan halkına çok teşekkür ederim.” dedi.

Vali ve beraberindekiler evi ve sergiyi gezdiler, ikram edilen kahvelerin içilmesinden sonra Vali Karahan ilçeden ayrıldı.

                                                           DR. BEHÇET UZ KÜLTÜR MERKEZİ

Yaklaşık 150 yıllık bir tarihi olan Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi Buldan’ın Yalçınkaya Mahallesinde bulunmaktadır. Yalçınkaya mahallesi, Güroluk, Yeşildere ve Çarşı mahallesinin bir kısmı ile birlikte

kentsel sit kapsamında koruma altında bulunan bir mahalledir. 2001 Yılında İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından alınan kararlarda bölgede ve bölge dışında 150’nin üstünde tarihi yapı da ayrıca koruma altına alınmıştır. Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi de bu binalardan biridir.

Bina 2 katlı, birinci katı taş, ikinci katı ahşap ve taş karışımı bir binadır. Geleneksel kent mimarisinin bir örneği olan ev; sade görünümlü, giyotin ve çift kanatlı pencereli ve geniş saçaklıdır. Evdeki odalarda ahşap dolaplar, ocak, şamdanlık, bardaklık ve tabaklık gibi bölümlerin oluşu da yine ortak özelliktir. Bina içten ahşap tavanlı, dıştan alaturka kiremitli kırma çatı ile örtülüdür. Cephe duvarları zemin katta moloz taş olup 70 cm olarak ölçülmekte, üst kat duvarları ise hafif olması için daha ince ve kerpiçtir. Üst kata yapılan konsol çıkma ile açık sofa genişlemiş bu alanda 20 cm’lik sedir yer almaktadır. Zemin katta 2 oda, mutfak, kiler ve WC yer akmaktadır. Üst katta 2 oda, geniş bir sofa bölümü ve teras yer almaktadır. Birinci kattaki odanın ikisinde de ahşap dolap (yüklük) mevcuttur.

Evin, İzmir Fuar Müdürü Ahmet Dönmez’in ataları tarafından yapıldığı ve uzun süre bu aile tarafından kullanıldığı daha sonra Naz ailesine satıldığı tespit edilmiş, 17.09.2008 tarihinde de Buldan Belediyesi tarafından Mehmet Naz’dan satın alınmıştır.

Buldan Belediyesi tarafından yapılan restorasyon projesi 2011 yılında Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. 2017 Şubat ayında başlayan restorasyon 2017 Aralık ayı sonunda tamamlandı. Restorasyon için toplam 445.645.68 TL harcama yapıldı. Bu harcamanın 391.328.03 TL’sini Denizli Valiliği, 54.317.65 TL’sini İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı karşıladı.

 

                                                                      DR. BEHÇET UZ KİMDİR?

                                                                                 BEHÇET UZ

1931- 1941 yılları arasında İzmir Belediye Başkanlığı ve sonradan iki dönem Sağlık Bakanlığı yapmış devlet ve hizmet adamı, yerel yönetici ve tıp doktorudur.

Behçet Uz, 1893 Tarihinde Denizli Buldan’da doğmuştur. Tam adı Behçet Salih Uz’dur. İlkokulu ve ortaokulu Buldan’da okudu. Liseyi İzmir‘de bitirdikten sonra İstanbul Tıp Fakültesini kazanarak İstanbul’a gitti. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Kliniğinde Asistanlığını tamamlayarak çocuk doktoru oldu. Bir süre İstanbul Şişli Çocuk Hastanesi’nde ve daha sonra İstanbul Tip Fakültesinde görev yaptı. Daha sonra İzmir’e giderek serbest olarak çocuk hastalıkları uzmanı olarak çalıştı.

Daha sonra da İzmir Memleket Hastanesinde Çocuk hastalıkları Klinik Şefliği, Kolej hekimliği, Fransız Hastanesi, Çocuk Esirgeme Çocuk Polikliniği, Aydın Şimendifer Kumpanyası başhekim muavinliği gibi hizmetlerde bulundu.

1922 yılında on yedi arkadaşı ile birlikte İzmir’de ilk defa Verem Mücadele Cemiyetini kurdu. Tıp Cemiyeti, Etıbba Odası başkanlıkları yaptı.

1930 yılında İzmir Belediye Meclisine üye oldu. 1931 yılında İzmir Belediye Başkanı olarak seçildi. İzmir Belediye Başkanlığı yaptığı 10 yıl boyunca İzmir’e pek çok eser kazandırdı ve efsane belediye başkanları arasında yerini aldı. . Atatürk heykeli ve Cumhuriyet Meydanı, her semtteki Pazar yerleri, çocuk bahçesi, parklar, bulvarlar, Kültür Park ve İzmir Uluslararası Fuarı, Çocuk Hastanesi, santral garajı, Fevzi Paşa Bulvarı Dr. Behçet Uz’un İzmir’in kalkınması yönündeki hizmetlerden bazılarıdır.

1941 yılında memleketi Denizli‘den CHP milletvekilli seçildi. Tam 19 yıl siyasi hayatı devam etti. Bu süre içinde 9 Temmuz 1942 – 9 Mart 1943 tarihleri arasında Ticaret Bakanı, 7 Ağustos 1946 – 10

Haziran 1948 tarihleri arasında Şükrü Saracoğlu hükümetinde Sağlık Bakanı görevi yaptı. 1953 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nden ayrıldı. 1954’te bağımsız olarak adaylığını koyduğu İzmir’den milletvekilli seçilerek parlamentoya bir kez daha girdi. Ve Mehmet Recep Peker ve Hasan Saka hükümetlerinde 18 Mayıs 1954 – 9 Aralık 1955 tarihleri arasında Sağlık Bakanı görevlerinde bulundu.

1960 yılından sonra da İzmir’e yerleşerek ticari ve sosyal faaliyetlerine devam etti.

Behçet Uz, Sıdıka Hanım ile evlendi. Kızı Mübeşşir Uz’u 15 yaşındayken kalp romatizmasından kaybetti. Mübeccel Versan (d.1924) ve Ödel Kaptanoğlu adında iki kızı var. Ethem Uz ve Salih Uz (d.1943) adında iki oğlu var.

Behçet Uz, 19 Mayıs 1986 tarihinde 93 yaşında İstanbul’da ölmüştür.

script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÇAVUŞOĞLU PERSONELİN TÜM İZNİNİ İPTAL ETTİ!
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÇAVUŞOĞLU PERSONELİN TÜM İZNİNİ İPTAL ETTİ!
Babadağ Belediye Başkanı Kumral Kandili unutmadı!
Babadağ Belediye Başkanı Kumral Kandili unutmadı!