Reklamı Geç
script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">

Denizli'nin kahramanlık destanı: 15 Mayıs!

Denizlililerin esarete baş kaldırdığı 15 Mayıs Milli Mücadele Günü'nün 102 yıldönümü anıldı. Kovid-19 tedbirleri eşliğinde yapılan programda konuşan Başkan Zolan, "15 Mayıs Denizlimizin gurur günüdür, onur günüdür, şeref günüdür, bayrağına, toprağına, vatanına sahip çıktığı gündür" dedi.

Denizli'nin kahramanlık destanı: 15 Mayıs!

İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesinin ardından Müftü Ahmet Hulusi Efendi önderliğinde Denizlilerin yaktığı milli mücadele ateşinin 102. yıldönümü törenle anıldı. Koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinin hassasiyetle uygulandığı tören 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'nda başladı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'ın Atatürk Anıtı'na çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Başkan Zolan ve beraberindekiler daha sonra Bayramyeri Meydanı'nda bulunan Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin anıtına çiçek bıraktı. Protokol buradan İlbadı Mezarlıüı'nda bulunan Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin mezarını ziyaret ederek dua okudu. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan basın mensuplarına yaptığı açıklamada Denizlililerin 102 yıl önce işgale karşı başlattıkları direnişi anlattı.

15 Mayıs öncesi yapılan hazırlıklar

Başkan Zolan, "O dönem Müftü Ahmet Hulusi Efendi - Osmanlı'nın son zamanlarında yapmış olduğu anlaşmalarla gelinen durumu da gördüğü için- direniş noktasında fikir teatisinde bulunmak için Ege Bölgesi'nde bir çok şehre ziyarette bulunmuş. Birçok görüşmeler yaşanmış. Sonuç itibariyle 15 Mayıs'ta Denizli'de başlatılan direniş öncesinde bir hazırlık süreci yaşanmış. 15 Mayıs 1919'da ise Yunanlılar İzmir'i işgal ettikten 5 - 6 saat sonra ise Denizli'ye telgraf ulaşmış ve bir miting düzenlemiş. Bayramyeri Meydanı'nda düzenlenen mitingde Müftü Ahmet Hulusi Efendi halkımıza hitap etmiş. Denizli sancağı altında gerçekleştirilen mitingin Yunanlıların İzmir'i işgal etmesinden hemen sonra olması çok çok önemli. Anadolu'da Denizli'mizde ilk fetvanın verilmiş olması önemli" dedi.

"15 Mayıs Denizlimizin gurur günüdür"

Başkan Zolan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Müftü Ahmet Hulusi Efendi fetva veriyor ve diyor ki, 'Biz kendi mücadelemizi yapmak durumundayız. Bu işgale karşı direnmek durumdayız. Hiçbir şeyimiz olmayabilir. Topumuz tüfeği olmayabilir. İmkanlar kısıtlı olabilir ama hiçbir şeyimiz yoksa bile yerden üç taş alıp mukavemette bulunacağız. Bu farzı ayındır.' Bu fetva çerçevesinde Denizli'de milli mücadele ateşi yakılmış." Denizli'nin Türk yurdu olmasından sonra hiçbir zaman işgale uğramadığına dikkati çeken Başkan Zolan, "İşgale uğramayan ve cepheye en yakın il olan Denizlimiz lojistik ve askeri anlamda da birçok destekleri olmuş, istiklal mücadelesinde de cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yanında yer almıştır. 15 Mayıs 1919 Denizlimiz için Milli Mücadele günüdür. 15 Mayıs Denizlimizin gurur günüdür, onur günüdür, şeref günüdür, bayrağına, toprağına, vatanına sahip çıktığı gündür" diye konuştu.

"Bize düşen görev bu emanete sahip çıkmak"

Başkan Zolan, "Ülkenin bedellerinin kimler tarafından nasıl ödendiği, nerede, nasıl mücadele edildiğini göstermek adına biz bu etkinleri düzenliyoruz. Başta cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi, gazilerimizi, ömrünü bu vatana vakfetmiş olanları saygıyla anıyorum. Mekanları cennet olsun. Bize düşen görev bu emanete sahip çıkmaktır. Gelecek nesillere de inşallah bu emaneti sapasağlam teslim etmeyi Allah'ım bizlere nasip etsin. Tekrar 15 Mayıs Mili Mücadele Günümüz kutlu olsun" dedi.

15 Mayıs Milli Mücadele Günü programı sosyal medya ve TV'lerde

Öte yandan bu akşam saat 20.00’den itibaren Denizli Büyükşehir Belediyesinin sosyal medya hesaplarından ve yerel TV’lerden "Denizli 15 Mayıs Milli Mücadele Günü" programı yayınlanacak. Pamukkale Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ercan Haytoğlu, Prof. Dr. Turgut Tok ve Büyükşehri Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Hüdaverdi Otaklı'nın konuk olarak katıldığı programda 15 Mayıs Milli Mücadele Günü tarihsel belge ve kaynaklar ile gün yüzüne çıkarılacak.

denizli güncel haber saraykoy haber
script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Başkan Zolan’a Bakan Şimşek’ten ziyaret!
Başkan Zolan’a Bakan Şimşek’ten ziyaret!
Başkan Kepenek Çanakkale Zaferini katıldığı anma töreninde kutladı!
Başkan Kepenek Çanakkale Zaferini katıldığı anma töreninde kutladı!