Reklamı Geç
script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">

GÜNEY İLÇESİNİ YASA BOĞAN ÖLÜM

Denizli’nin Güney ilçesinde yaşayan Merve K. Küçük yaşlarda yakalandığı hungtinton hastalığının pençesinden kurtulamadı.

GÜNEY İLÇESİNİ YASA BOĞAN ÖLÜM

Edinilen bilgilere göre, Denizli’nin Güney ilçesinde yaşayan 20 yaşındaki Merve Kavak’a küçük yaşlarda HUNGTİNTON hastalığının tanısı koyuldu. Merve ile büyümeye devam eden hastalığı hayatını zorlaştırırken, tedavisi bulunmayan hastalık 20 yaşındaki genç kızı ailesinden kopardı. Güney ilçesinde kılınan cenaze namazının ardından genç kızın cenazesi gözyaşları arasında toprağa verildi. Amansız bir hastalıkla mücadelesini kaybeden Merve’nin ölümü çevresindeki bütün insanları keder içinde bıraktı.

 

HUNTİNGTON HASTALIĞI NEDİR  ?

Huntington hastalığı (HH) kronik, nörodejeneratif bir beyin hastalığıdır. Bu beyninizdeki sinir hücrelerinin zamanla yıkıma uğradığı anlamına gelir. Hastalık tipik olarak 30-50 yaşları arasında başlar, ancak başlangıç yaşı daha erken olabilir.

HH şu durumları etkiler;

• Hareket

• Davranış

• Düşünme, anlama, öğrenme ve hatırlama

• Kişilik En sık görülen semptom kontrol edilemeyen hareketler olup, bu duruma kore denir. Kore dans eder gibi hareketlere neden olur. Hareketle ilgili diğer problemler konuşma ve yürümede problemlere neden olur.

Ayrıca aşağıdaki gibi belirtiler yaşayabilirsiniz;

• Bellek kaybı, konsantrasyon güçlüğü, görevleri gerçekleştirmede zorluk, öfke kontrol bozukluğu

• Depresyon ve ilgi kaybı

• Uyku bozuklukları

• Cinsel problemler

• Yutma güçlüğü

• Düşmeler Erken dönemde bazı hafif mental, emosyonel ve davranışsal problemler daha belirgin fiziksel sorunlardan önce gözlenebilir.

Nedeni nedir ?

HH’na bir gen parçasının genişlemesi neden olur. Bu genişleme beyin hücrelerinde kayıplara neden olur. Bu genişleme kendini ne kadar fazla tekrarlar ise hastalık o kadar erken başlar. Bu anormal genin genetik test ile gösterilmesi tanının kesinleşmesini sağlar. HH kalıtsaldır. Annemizden ve babamızdan bize geçen bir grup gen vardır. HH’nda anormal genin tek bir ebeveynden aktarılması yeterlidir. Eğer ebeveynlerden birinde anormal gen varsa her çocuğun hasta olma olasılığı %50’dir. Bazen ebeveynler hastalık belirgin hale gelmeden önce vefat ederse kalıtsallık çok belirgin olmayabilir.

Tedavisi var mi?

Şuan için hastalığı durduran ya da yavaşlatan bir tedavi bulunmamaktadır. Şimdilik HH tedavi edilebilir bir hastalık değildir ancak bazı belirtileri azaltan ilaçlar bulunmaktadır. ilaçlar hareketler, depresyon ve davranışlar üzerinde olumlu etkiye neden olmaktadır.

sarayköy habersarayköy sarayköyhaber saraykoy huntington hastalık ölüm denizli güney
script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÇAVUŞOĞLU PERSONELİN TÜM İZNİNİ İPTAL ETTİ!
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÇAVUŞOĞLU PERSONELİN TÜM İZNİNİ İPTAL ETTİ!
Babadağ Belediye Başkanı Kumral Kandili unutmadı!
Babadağ Belediye Başkanı Kumral Kandili unutmadı!