Sarayköy’de farkındalık yaratacak proje

Sarayköy Kaymakamlığı, Sarayköy Belediyesi ve Sarayköy İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün bir araya geldiği Atık İlaçlarla Geleceğimizi Zehirlemeyin adlı proje ile ilçe halkı atık ilaç konusunda bilinçlendirilecek. Proje kapsamında ilçe merkezinde bulunan eczanelere, ilçeye bağlı sağlık evlerine, aile sağlık merkezilerine ve İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne yerleştirilecek atık ilaç kutularıyla bir ton atık ilaç toplanması hedefleniyor.

Sarayköy’de farkındalık yaratacak proje

Sarayköy Kaymakamlığı, Sarayköy Belediyesi ve Sarayköy İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün bir araya geldiği Atık İlaçlarla Geleceğimizi Zehirlemeyin adlı proje ile ilçe halkı atık ilaç konusunda bilinçlendirilecek. Proje kapsamında ilçe merkezinde bulunan eczanelere, ilçeye bağlı sağlık evlerine, aile sağlık merkezilerine ve İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne yerleştirilecek atık ilaç kutularıyla bir ton atık ilaç toplanması hedefleniyor.

Denizli’de ilk kez hayata geçecek proje Sarayköy’de yapıldı. Atık İlaçlarla Geleceğimizi Zehirlemeyelim adlı projenin sahibi olan Sarayköy Sağlık İlçe Müdürlüğü’nden farkındalık yaratacak çalışma. Proje ortaklarının Sarayköy Kaymakamlığı ve Sarayköy Belediyesi’nin olduğu çalışma hem çevre hem de insan sağlığı üzerinde etki yaratacak.

Atık İlaçlarla Geleceğimizi Zehirlemeyelim adlı projenin tanıtımında her yıl Türkiye’de milyonlarca ilacın miadı dolduğu veya kullanılmaz hale geldiği için çöpe ve kanalizasyona atıldığı bu nedenle toprak ve suya karışan ilaçların çevreye büyük zarar verdiği vurgulanmaktadır. Çevre sularına karışan düşük miktarlardaki ilaçlarla sürekli temas halinde kalmanın, balık ve sucul canlılarda fizyolojik ve davranışsal değişikliklere neden olduğu gözlendiği belirtilmektedir. Evlerde bulunan ve kullanılmayan ilaçların, ilaç suistimalleri, çocuklarda zehirlenmeler, intihar girişimleri, çevresel zararlar gibi birçok risk taşıdığı vurgulanmaktadır.

PROJENİN HEDEFİ

6 ay sürecek olan “Atık İlaçlarla Geleceğimizi Zehirlemeyelim” projesinde toplumu evsel atık ilaç yönetimi konusunda bilinçlendirmek, akılcı ilaç kullanımı konusunda genel farkındalık oluşturmak, akılcı ilaç kullanımının sonucunda devlet bütçesinden ayrılan sağlık giderlerinin azaltılması, ilaç kimyasallarının toprağa karışıp çevre kirliliğine sebep olmasının önlenmesi, bu kimyasallarla maruz kalabilme ihtimali olan canlıların korunmasının sağlanması, kirliliğin azaltılarak uzun dönemde çevre temizlik giderlerinin düşürülmesi, antibiyotiklerin çevreye karışması ve insana etikileşiminin azaltılması ile antimikrobiyal direncin düşürülmesi hedefleniyor.

BASIN TOPLANTISI DÜZENLENDİ Hem insan sağlığı hem de çevre kirliliğine sebebiyet veren atık ilaçlar konusunda toplumda farkındalık yaratması amaçlanan “Atık İlaçlarla Geleceğimizi Zehirlemeyelim” adlı projenin basın toplantısı Sarayköy Kaymakamlığında düzenlendi. Toplantıya Sarayköy Kaymakamı Fatih Akkaya, Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Hakan Çabuk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Akhan, Çevre Sağlık Teknisyeni Süleyman Keskin, Serbest Eczacı Selahattin Özçiftçi ve Hemşire İpek İpekçi Kazel katıldı.

“BİR TON İLAÇ TOPLAMAYI HEDEFLİYORUZ”

Proje hakkında konuşan Kaymakam Akkaya, “Uzun süre atık ilaçlar üzerinde düşündüğümüz bir proje vardı. Önce insan sağlığına sonra çevreye bunlar kadar da önemli olan ülke bütçesine zararlar veren ilaç tüketim kültürümüz var. Bu ulusal basında antibiyotik kullanım olarak algılanıyor ama bunu genellemek lazım. Genel anlamdaki ilaç tüketimimizde büyük sıkıntılar yaşadığımızı düşünüyoruz. Bu hem bizim bütçemize, sağlığımıza hatta çevremize zarar veriyor. Bunun önüne geçmek için de 30 bin nüfuslu ilçemizde biz böyle bir kampanya başlatmayı uygun gördük. İlçe Sağlık Müdürümüz Dr. Hakan Çabuk proje üzerinde uzun zamandır çalışıyor. Belediye Başkanımız Ahmet Necati Özbaş da destek sözünü verdi. İlaçları artık gereksiz almamayı, gereksiz kullanmamayı öğreneceğiz. Gereksiz alındıysa

da bunların çevreye zararı olmadan profesyonel bir yöntemle bu ilaçları biz toplayacağız ve imha merkezlerimize göndereceğiz. Bir ton ilaç toplamayı hedefliyoruz” dedi.

“KULLANILMAYAN İLAÇLAR SAĞLIĞIMIZA, ÇEVREMİZE ZARAR VERİYOR”

Projeyi yazan Sağlık İlçe Müdürü Dr. Hakan Çabuk ise, “Çöpe atılan ilaçlar toprağa, suya karışıyor, toprak ve sudan bize içme suyu, yediğimiz ürünlerle veya bunları hayvanlar yiyor, hayvansal besinlerle bunları biz tekrar geri alıyoruz ve kısır bir döngünün içerisine giriyoruz. Küçük dozlarla alıyoruz uzun süre maruz kalınca kullandığımız ilaçların etkileri azalıyor. Kullanılan antibiyotikler etkisini göstermemeye başlıyor. Daha kuvvetli ilaçları kullanmak zorunda kalıyoruz. Bizim yaptığımız projede ilaçların suya, toprağa karışmasını önleyerek önümüzdeki 30 yılı kurtarmaya çalışıyoruz. Sağlıklı bir nesil yetişmesini istiyoruz. Bunu da kendimize bir borç olarak görüyoruz. Kullanılmayan ilaçlar evlerde risk de oluşturuyor. Kullanılmayan ilaçlar çocukların ellerine geçtiğinde büyük tehlike oluşturuyor” dedi.

25 NOKTAYA ATIK İLAÇ KUTUSU

Atık ilaçlarla ilgili ilk kez Denizli’de bir projenin hayata geçtiğini aktaran Müdür Dr. Çabuk, “Proje kapsamında hazırlanan atık ilaç kutularımızı, ilçe merkezinde bulunan eczanelere, ilçeye bağlı sağlık evlerine, aile sağlık merkezilerine ve İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne yerleştirileceğiz. Yapılacak duyuru ile vatandaşların evlerinde atıl vaziyetteki ilaçlarını getirmelerini sağlayacağız. Proje süreci boyunca gerçekleştirilecek eğitim seminerleri ile vatandaşlarımıza ve öğrencilerimize ilaç toplanması ve akılcı ilaç kullanımı konularında da eğitimler verilecek” diyerek bilgi verdi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Eğitimde büyük değişiklik, liselere iki farklı sistem geliyor!
Eğitimde büyük değişiklik, liselere iki farklı sistem geliyor!
Ak Parti Denizli İl Başkanı istifa etti!
Ak Parti Denizli İl Başkanı istifa etti!