Reklamı Geç
script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">

TARİH, KÜLTÜR, SANAT VE MÜZİK BİNLERCE KİŞİYİ BİR ARAYA GETİRDİ.

2 BİN YILLIK YOLCULUKLA GELECEĞE UMUT VERDİLER Bu yıl 26.’ncısı düzenlenen Çal Bağ Bozumu Kültür ve Sanat Festivali’nde binlerce kişi üç gün boyunca tarih, kültür, sanat ve müziğe doydu. Çal’daki festivalde adeta 2 bin yıllık yolculuğa çıkıldı. Hafta sonu binlerce Çallı ve Çal’ı sevenler ilçeye akın ederken, Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Bölgemizin değerlerini ön plana çıkardık. İnsanlarımız eğlendi. Kültür ve sanatla ilgili potansiyelimizi gördük. Tarihi mekanlarımızın etkili tanıtımı yapıldı. Çal’ın geleceği tarım ile birlikte turizmdedir. Kültür, sanat ve doğa turizminin alt yapısını sağlam şekilde oluşturuyoruz. Binlerce davetlimize ev sahipliği yapan Büyük Çal Ailesi’ni bir kez daha yürekten kutluyorum” dedi.

TARİH, KÜLTÜR, SANAT VE MÜZİK BİNLERCE KİŞİYİ BİR ARAYA GETİRDİ.

Festival, geçtiğimiz Cuma günü bağ bozumu ve kortej yürüyüşü ile başladı. İlk gün Grup Yoğun Bakım ve Hüseyin Kağıt, ikinci gün Ali Kınık, son gün ise ünlü sanatçı Zara konser verdi. Konserlerin yanı sıra İbrahim Çallı’nın Torunları Canlı Resim Performansı yapıldı, ressam Gürcan Ekici’nin resim sergisi festival boyunca açık kaldı. Pamukkale Üniversitesi Havacılık Topluluğu Yamaç Paraşütü uçuşları üç gün boyunca sürdü. Paraşütçüler, Çökelez Dağı’ndaün atlayıp, ilçe merkezine indi. Çocuklar için animasyonlar düzenlendi. Lunaparkta eğlence doruğa çıktı. Ateş dansı gösterileri yapıldı. Yöresel keşkek dövüldü, pekmez kaynatıldı, üzüm sergisi yapıldı.

Bu arada, Belediye Başkanı Fethi Akcan, 11 ilde yıkıma neden olan depremde gönüllü olarak deprem bölgesine çalışmaya giden 35 kişiye plaket verdi, “Çal, depremden sonra tırlar ve kamyonlarla deprem bölgesine yardım malzemeleri gönderirken, gönüllü ordumuzda sivil toplum kuruluşları ile devletin ilgili birimlerine yardımcı oldu. Hepsiyle gurur duyuyoruz” dedi.

YÖRESEL YEMEK YARIŞMASI YAPILDI

Çal Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği yöresel yemek yarışmasına ilgi büyük oldu. Şerif Ulu, pekmez ve kabaktan yaptığı “Petsel” isimli tatlı ile birinciliği elde ederken, Aysu Elvan, “Zeytinyağlı kuru biber dolması” ile ikinci, Ayşe Ulu ise, “Yaprak sarması” yemeği ile üçüncülüğü elde etti. Dereceye girenlere para ve çeşitli ödüller verildi.

EN İYİ ÜZÜM YETİŞTİRİCİLERİ BELLİ OLDU

En iyi üzüm yetiştiricileri yarışmasında; Belgin Tale birinci olurken, ikincililiği Abdullah Bulut, üçüncülüğü ise, Adem Türkkolu elde etti. Kuru üzüm dalında ise, Raziye Kozak birinci, Muhterem Kara ikinci, Zekeriya Kozak ise üçüncü oldu. Çal Garası üzüm yetiştiricileri dalında ise, Ömer Dağlı birinci, Gülcan Turgut ikinci, Ali Aydemir üçüncü oldu. Kuru Çal Garası dalında ise, Gülcan Turgut birinci, Ahmet Ulu ikinci, Fatma Dede ise üçüncülüğü elde etti. Dereceye giren üreticilere çeşitli hediyeler verildi.

2 BİN YILLIK TAPINAKTA KONSER

Çal Bağbozumu Kültür ve Sanat Festivali’nde İ.S II.yüzyılda bir Anadolu tanrısı olan Dionysos’a adanmış Apollon Leirbenos antik tapınağında “Gün Batımı Konserleri” düzenlendi. . Çal Belediyesi ile Çal Kaymakamlığı’nın organize ettiği Gün Batımı Konserleri’nde Arp sanatçısı Ela Talay, Dans ve Ritim Performansı sanatçıları Sami Hosseini ve Cansu Ergin, müzisyen Selahattin Anar sahne aldı. Konsere ilgi büyüktü. 2 bin yıllık antik tapınakta yüzlerce sanat ve kültür sever, hem tarihe yolculuk yaptı hem de gün batımında müziğin keyfini çıkardı. Antik Yunan mitolojisinde şarabın, neşenin, çılgınca sevincin ve tiyatronun tanrısı olarak kabul edilen Dionysos’un yaşadığı antik tapınakta ilk kez böylesine bir organizasyon yapıldı.

AKCAN; “KÜLTÜR VE DOĞA TURİZMİNİN ALT YAPISINI OLUŞTURUYORUZ”

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, Çal’ın Dayılar Mahallesi’ndeki Ekşi Höyük ve Aşağıseyit Höyüğü’nde Çal Belediyesi’nin destekleriyle devam eden kazılarda tarihin adeta yeniden yazıldığını, Leirbenos Tapınağı, Şarap Yolu gibi değerler ile bölgenin son yıllarda ziyaretçi akınına uğramaya başladığını söyledi. Çökemez Dağı’ndan paraşütçülerin uçtuğunu, Kısık Kanyonu, tarihi köprüler, camiler ve doğal güzelliğiyle Çal’ın en önemli kültür ve doğa turizmi merkezlerinden olacağını söyledi. Akcan, “Batımı Konserleri’nde 2 bin yılık tarihe yürüdük. Beledişemiz uzun zamandır turizm alt yapısını oluşturmaya çalışıyor. Büyük yol kat ettik. Apollon Leirbenos Tapınağı’ndaki konser muhteşem oldu” dedi.

ÇAL AİLESİ’NE TEŞEKKÜR ETTİ

Başkan Akcan, üç gün süren festival boyunca 50 binden fazla insanı misafir eden Çal Ailesi’ne teşekkür etti. Akcan, “Bizimkisi sadece festival değil artık. Çal sevdası ile yanıp tutuşanların yılda bir kez bir araya geldiği etkinlik oldu bizimkisi. Ayrıca, festival ile Çal’ın tanıtımı çok etkili yapılıyor. Düzenlenen etkinlikler ile Çal’ın adı yurt çapında duyuluyor. Bu durumda bölgenin turizme açılmasına önemli katkı verecek. Her zaman dile getiriyorum. Hangi siyasi görüşten olursa olsun, her Çallı Büyük Çal Ailesi’nin değerli bir bireyidir. Büyük Çal Ailesi’nin bireyi olmaktan ben de gurur duyuyorum. Bir kez daha Büyük Çal Ailesi’ne teşekkür ediyorum” diye konuştu.

ÜNLÜ SANATÇI ZARA ÇAL GARASI ÜZÜMÜNÜ ÇOK BEĞENDİ

Festivalin finalinde sahne alan ünlü sanatçı Zara, Başkan Akcan ile birlikte “Memleketim” şarkısını söyledi. Zara’ya Akcan Çal Garası üzümü hediye etti. Üzümü yiyen Zara, “Muhteşem bir tadı var. Hayatımda ilk kez Çal’a geliyorum. Buranın üzümü ve şarabı çok ünlü imiş. Ayrıca, Çallılar’ı çok sevdim, çok sıcak insanlar. Çal Garası üzümünün sağlığa yararlı olduğunu da öğrendim” diye konuştu.

script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÇAVUŞOĞLU PERSONELİN TÜM İZNİNİ İPTAL ETTİ!
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÇAVUŞOĞLU PERSONELİN TÜM İZNİNİ İPTAL ETTİ!
Babadağ Belediye Başkanı Kumral Kandili unutmadı!
Babadağ Belediye Başkanı Kumral Kandili unutmadı!