MART AYI İHRACAT RAKAMLARI

MART AYI İHRACAT RAKAMLARI

İhracat rakamları Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklandı. Ülkemiz ihracatı mart ayında 13,5 milyar USD olurken, TİM tarafından kaydedilen Denizli ihracatı ise 241 milyon USD olarak gerçekleşti. Denizli İhracatçılar Birliği üyelerince mart ayında yapılan ihracat ise 183 milyon USD oldu.

EKONOMİ - 2020-04-02 12:38:59

İlk 3 Ayda 144 Ülkeye İhracat

Ocak-Mart döneminde, DENİB üyelerinin 144 ülkeye ihracat yaptığını görüyoruz. Bu dönem aralığında en fazla ihracat gerçekleştirilen ülke 78 milyon USD ile İngiltere olurken, ardından 64 milyon USD ile Almanya, 47 milyon USD ile ABD, 43 milyon USD ile İtalya ve 32 milyon USD ile Hollanda yer aldı.

En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 10 ilin 7’sinin AB üyesi ülkeler; diğer 3 ülkenin ise İngiltere, ABD ve İsrail olduğunu görüyoruz. Yılın ilk 3 ayında ilk 10 ülkenin ise toplam ihracatımızdan yüzde 61 oranında pay aldığını söyleyebiliriz.

Dünya Ticaretine Koronavirüs Etkisi

Ülkemiz ihracatının yarıya yakınını, DENİB ihracatının ise yaklaşık yüzde 65’ini AB ülkelerine gerçekleştiriyoruz. ABD de ihracatımızda azımsanmayacak bir paya sahip. Koronavirüsün içinde bulunduğumuz dönemde en çok İtalya, İspanya, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere gibi önemli ihracat pazarlarımızda görülmesi, bu ülkelerde hayatı neredeyse durma noktasına getirdi. Dolayısıyla söz konusu ülkelerde üretim azaldığı gibi, bu coğrafyalardan gelen taleplerde de gerileme oldu. Satın alma yöneticileri endeksi olarak adlandırılan ve eşik değerin 50 kabul edildiği imalat PMI verilerinde yaşanan düşüşler de dünya ticareti için daralma sinyali veriyor. Mart ayında imalat PMI Euro Bölgesi’nde 44,8, Almanya’da 45,7, Fransa’da 42,9, İngiltere’de 48, ABD’de 49,2, ülkemizde ise 48,1 seviyesinde gerçekleşti.

Koronavirüsün dünya ticareti üzerindeki etkisinin her geçen gün biraz daha fazla hissedilmeye başladığı bu zorlu dönem elbette geride kalacak. Bu süreçte ekonominin can simidi bir kez daha üretim ve ihracat olacak.

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER
google-site-verification: googlec87be216b4da8e4b.html
denizli haber