DOÇ.DR. ŞERİFE AKALIN: “VİRAL HEPATİTLER  ÖNDE GELEN ÖLÜM NEDENLERİNDEN BİRİDİR”

DOÇ.DR. ŞERİFE AKALIN: “VİRAL HEPATİTLER ÖNDE GELEN ÖLÜM NEDENLERİNDEN BİRİDİR”

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla Özel Denizli Tekden Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç.Dr.Şerife AKALIN, önemli açıklamalarda bulundu.

SAĞLIK - 2018-07-30 15:09:36

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla Özel Denizli Tekden Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç.Dr.Şerife AKALIN, önemli açıklamalarda bulundu.

 

Dünyada ve ülkemizde ciddi bir halk sağlığı problemi olan viral hepatitler hala önemini korumaktadır. Dünya genelinde yaklaşık 10 milyon kişi halen hepatit viruslarıyla infektedir. Bu nedenle insanların dikkatini çekmek ve farkındalığı artırmak amacı ile her yıl 28 Temmuz “Dünya Hepatit Günü” olarak belirlenmiştir.

 

Doç.Dr.Şerife Akalın yaptığı açıklamada şunları söyledi: “En basit anlamıyla karaciğerin iltihabı (Halk arasında sarılık) olarak tarif edilebilecek hepatitin virüsler başta olmak üzere çok sayıda nedeni vardır. Viral hepatitler; milyonlarca insanı farkında olmadan etkileyebilecek gerçek anlamda küresel bir salgın oluşturmakta, önde gelen ölüm nedenlerinden biridir.

Hepatit B ve Hepatit C virüsleri uzun vadede kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanserine yol açabildiği için ayrı bir öneme sahiptir. Dünyada yaklaşık 2 milyar kişinin (her 3 kişiden biri) HBV ile, 185 milyondan fazla kişinin ise HCV ile enfekte olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde nüfusun yaklaşık %4-5’i kronik hepatit B, %0.5’i kronik hepatit C’dir. Hepatit B ve Hepatit C'li insanların %80-90'ı durumlarından haberdar değildir.

HBV; enfekte kan ve kan ürünleri, cinsel ilişki ve enfekte anneden yenidoğan bebeğe bulaşma şeklinde kişiden kişiye yayılır. HCV de benzer yollarla bulaşmakla birlikte esas olarak enfekte kan ve kan ürünleri ile doğrudan temas yoluyla yayılır. Ancak enfekte kan ile temas etmiş diğer vücut sıvıları da bulaşma açısından kaynak olabilir.

Hepatit B aşı ile korunmanın mümkün olduğu bir hastalık olmasına rağmen hepatit C’nin aşısı yoktur. Hepatit B aşısı güvenli ve etkili bir aşıdır. Ülkemizde, Hepatit B aşısı bebeklere ve risk grubunda olan kişilere de sağlık kuruluşlarımızda uygulanmaktadır.

Kronik hepatit B ve hepatit C hastalığı için etkili tedaviler mevcuttur. 2-3 aylık bir tedavi ile hepatit C hastaları tamamen iyileşebilmektedir.

Hepatit D virüsü (HDV), HBV enfeksiyonu olan kişilerde hastalığa yol açar. HBV’nin yokluğunda enfeksiyon yapamaz.

Hepatit A, su ve besinlerle, özellikle kötü hijyenik koşullarda kolaylıkla bulaşabilen ve salgınlara yol açabilen bir hastalıktır. Hepatit A kronikleşmez ve aşı ile korunulması mümkün olan bir hastalıktır.

Sende Yorumla...
DİĞER HABERLER
google-site-verification: googlec87be216b4da8e4b.html
denizli haber