Reklamı Geç
script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">

SANSÜRSÜZ HABER VERME HAYALİMİZDİR…

Bugün sansürün kaldırılışının 112. yılını kutluyoruz. Bu kutlama gazetecilerin yazdıklarıyla yargılandığı ve cezaevlerinde tutuklu olduğu bir sürece rastlıyor. Sansürün kaldırılma süreci, 2. Meşrutiyet’in ardından 1908 yılında mücadele sonucunda kazanılıyor. Genç Türkiye Cumhuriyetinde 38 yıl sonra 24 Temmuz 1946 yılında Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanmaya başlıyor.

SANSÜRSÜZ HABER VERME HAYALİMİZDİR…

Sansürün kaldırılışının üzerinden 112 yıl geçse de basın sektörü bugün bir çok konuda sorunlar ve sıkıntılar yaşıyor. Gazeteciler, halkın doğru ve tarafsız haber almada sorunlar yaşasa da görevlerini fedakarca yapmaktadır.

Basın özgürlüğü, gelişmiş demokrasilerde çok seslilik ilkesinin işletilmesi adına çok önemli olgudur. Medya sektörü hem ülkemizde, hem de birkaç istisna hariç tüm dünya genelinde özgür olma, bağımsız haber yapabilme mücadelesi vermektedir. Ülkemizde 12 Eylül askeri darbesinden sonra basın kurumları üzerinde büyük baskılar yapılmıştır. Günümüzde de ifade özgürlüğünü kısıtlayan yasal kısıtlamalar mevcuttur.  Gazeteciler yazdıkları yazılar, yorumlar ve haberler nedeniyle yargılanmakta, tutuklanmakta, mahkum olmaktadır. Gazetecilerin tutuksuz yargılanması ve ülkemizde basın özgürlüğünün sağlanmasını arzuluyoruz.

Basın iş kolunda yaşanan temel sorunların başında, olumsuz çalışma koşullarıdır. Sendikalaşma haberlerini yapan gazetecilerin Anadolu’da  sendika ile tanışmadılar.  Sektörde çalışanlar düşük ücret almakta, uzun çalışma saatlerinde zor koşullar altında haber vermeye çalışmaktadır.

Yıpranma hakkından ise sadece İletişim Başkanlığı Basın Kartı olanlar yararlanabiliyor.  Ülkemizde medya sektörü, avukatlık, doktorluk, mühendislik veya mali müşavirlik gibi mesleki standartlara ne yazık ki sahip değildir. Türkiye’de herkes gazeteci-haberci olabilmektedir. Medya sektöründe acil olarak mesleki düzenlemeye gidilmelidir. Medya sektörüyle yakından ilgilenen devlet kurumları Basın İlan Kurumu ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı’nda, Anadolu basınını söz sahibi yapacak düzenleme yapılmalıdır. Basın Kartları yönetmeliğinde de düzenleme yapılmalı, internet haber yayıncılığı da göz önüne alınmalıdır.

Yerel gazetelerimiz ekonomik anlamda çok zor bir dönemden geçiyor. Özel  Gazetelerin can suyu olan ve aylık zorunlu giderlerin karşılanmasında önemli rol oynayan resmi ilan fiyat tarifesi günün ekonomik şartlarına göre belirlenmelidir. Ülke olarak yaşadığımızı corona virüsünden kısa çalışma ödenekleri ve ücretsiz izinler meslektaşlarımızı zora sokmuştur.

İNTERNET YASASI BİR ÖNCE ÇIKARTILMALIDIR

 

Teknolojinin hızla gelişimi ve internet ağının her noktaya ulaşması ile birlikte, ülkemizde internet haberciliği büyük bir gelişim göstermiştir. Bu nedenle İnternet Yasası bir an önce meslek örgütlerinin de katılımıyla  gecikmeden çıkarılmalıdır. İnternet medyasında yasal boşluktan kaynaklanan sorunlar, her geçen gün büyümektedir.

İnternet medyasının gerek yayıncılık, gerekse BİK yardımları konusunda düzenlemeye ihtiyacı vardır. İstihdam sağlayan, gerçek anlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleri, yerel gazeteler gibi desteklenmelidir. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da, düzenleme yapılarak basın kartı alabilmelidir.

Zor şartlar altında haber vermeye çalışan internet haber siteleri, yıllarca yasal düzenleme yapılmasını bekliyor.

Basın sektörünün sorunlarının çözülerek, halkın haber alma hakkını sorunsuz ve objektif olarak kullanması dileğimizdir. Gelecek yılların yazdıkları haberden yaptıkları yorumdan tutuklanmayan ve hapis cezası almayan gazetecilerin yılı olması dileğimle,  24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlar, görevlerinde başarılar dileriz. Sansürsüz bir haber almak kamuoyu ve halkımızın hakkıdır.

sarayköy sarayköyhaber
script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Çocuklar Hatay'da ‘PAÜ ile Gülümse’yecek!
Çocuklar Hatay'da ‘PAÜ ile Gülümse’yecek!
Üçkuyu, Poyrazlı ve Sırıklı’ya6.000 metre içme suyu hattı!
Üçkuyu, Poyrazlı ve Sırıklı’ya6.000 metre içme suyu hattı!