Reklamı Geç
script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">

Bayramda Şekere ve Hijyene Dikkat Etmeliyiz

Tüm dünyayı etkileyen Covid-19 ile mücadele ettiğimiz bu günlerde Ramazan Bayramı yaklaşmakta ve bayramda da sosyal mesafeyi korumak zorundayız. Uzun süredir göremediğimiz yakınlarımıza özlemimiz artmış olsa da alışageldiğimiz bayramları yaşamamız pek mümkün olamayacak. Bu günlerde de genel korunma önerilerine uymayı sürdürmeliyiz.

Bayramda Şekere ve Hijyene Dikkat Etmeliyiz

PAÜ Hastanesi Endokrinoloji BD. Başkanı Prof. Dr. Güzin Fidan Yaylalı bayramda beslenme alışkanlıkları hakkında açıklamalarda bulundu ; Özellikle diyabetik hastaların el hijyenine özen göstermesi, dışarı çıkması gerektiğinde maske kullanması önemlidir. El hijyeni için ellerin sabun ve su ile en az 20 saniye ovarak yıkanması gereklidir. Sık kullanılan ve ortak kullanılan yüzeylerin düzenli olarak temizlenmesi de önemlidir. Tokalaşma, sarılma ve öpüşme gibi sosyal aktivitelerden uzak durulmalı ve sosyal mesafe korunmalıdır. Dengeli beslenme, egzersiz ve iyi bir uyku düzeni bağışıklık sisteminin dengeli olması için gereklidir.

Ramazan Bayramında da beslenme alışkanlıklarını düzenli tutmalıyız

Ramazan bayramında da değişen beslenme düzeni ayrıca kan şekeri oynamalarına sebep olabilmektedir. Ramazan'da uzun süren açlıklar, hareketsizlik ve yeterli miktarda su tüketememe gibi durumların ardından bayramda normal yeme düzenine geçilmesiyle maalesef fazla yeme eğiliminde olunabilir. Yüksek miktarda şeker, yağ ve tuz içeren besinlerin tüketimi kan şekerinde ani dalgalanmalara sebep olurken, ani kilo artışına ve sindirim sistemi rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. Özellikle kan şekerinin hızlı yükselmesi diyabet hastaları için ciddi bir tehlike oluştururken, sağlıklı bireyler için de risk oluşturmaktadır.

Sabah kahvaltısı her zaman önemli

Sabah sağlıklı bir kahvaltıyla güne başlamanız, gün içerisinde sizi daha rahat hissettirecektir. Bayramda öğün atlamak yerine kendinize göre ana ve ara öğünlerin olduğu dengeli bir beslenme tarzı oluşturulmalıdır. Öğün atlamak kan şekerini düşürerek daha fazla açlık hissetmenize neden olur. Ramazan boyunca susuz kalan vücudun kaybettiği sıvı miktarını yerine koymak gerekir. Bayram ve sonrasında günde en az 2 litre su içmeniz sıvı ihtiyacınızı giderir. Bayram şerbetli tatlı tüketiminin arttığı bir dönemdir. Çikolata, baklava veya şekerlemeler gibi basit şekerlerin tüketimi yerine meyveli veya sütlü tatlılardan küçük porsiyonlar halinde tüketilebilir. Bunlar kan şekerinin daha yavaş yükselmesine neden olur.

Sadece diyabetli hastaları değil herkesin dengeli beslenmesi konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Yaylalı sağlıcakla mutlu bayramlar diledi.

saraykoy haber sarayköy
script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Başkan Zolan’a Bakan Şimşek’ten ziyaret!
Başkan Zolan’a Bakan Şimşek’ten ziyaret!
Başkan Kepenek Çanakkale Zaferini katıldığı anma töreninde kutladı!
Başkan Kepenek Çanakkale Zaferini katıldığı anma töreninde kutladı!