Reklamı Geç
script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">

YÜKSEKLERDE DALGALANIR BAYRAK BUGÜN DOĞDU RÜZGAR DAYLAK

Sarayköy'de yılın ilk devesinin dünyaya gelmesinin heyecanı yaşandı. Sağlıklı bir şekilde dünyaya gelen deve ilgi odağı oldu.

YÜKSEKLERDE DALGALANIR BAYRAK BUGÜN DOĞDU RÜZGAR DAYLAK

Ege Bölgesi'nin en önemli kültürel değerlerinden olan develer, güreşler öncesinde özenli bir bakım ve yetiştirme sürecinden geçiyor. Arenaya çıkan tülüler, doğdukları andan itibaren adeta bir bebek gibi bakılıyor. İşte bu kervana Sarayköy ilçesinde dünyaya gelen Rüzgar Efe isimli bebek devede katıldı. Devenin sahibi Murat Akça, atalarından gelen deve sevdasını 1974 yılından bu zamana   devam ettiriyor.

İLK BİR HAFTA ÇOK ÖNEMLİ

Şampiyon deve yetiştiricisi Murat Akça, dünyaya gelen yeni devesinin ismini Rüzgar Efe koydu, devesine gözü gibi bakan Akça, yeni doğan yavru devenin bakımının zorluklarını anlattı. Akça, Yeni doğan yavru devenin ayaklarının yamuk olmaması, daha güçlü ve iri olmaları için bir hafta boyunca kundağa alındığını ifade eden Kaya, kundaklama işlemiyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Deve doğduktan sonra nasıl durursa, büyüyünce de öyle devam ediyor. Kundaklama sayesinde bir hafta sabit ve düzgün durması sağlanan yavru deve, büyüyünce de düzgün duruyor. Yavru deveyi güçlenmesi için öncelikle kundağa alıyoruz. Kundaklama için tülbent, bez ve havut (deve semeri) kullanılıyor. Ardından döşü daha geniş ve düzgün olsun diye koltuk altlarına topak halinde bez koyuluyor. Son olarak devenin düzgün durması için üzerine yörük havutu kapatılıyor."

BİBERONLA BESLENİYORLAR

Bir haftanın ardından kundaktan alınan yavru devenin dört aylık oluncaya kadar annesinden süt emmeye sürdürdüğünü belirten Kaya, sütten kesildikten sonra yavru develerin kalsiyumlu özel yemler ve biberonla beslendiğini kaydetti. Bir yaşına geldikten sonra devenin "sarvan" adı verilen bakıcılar tarafından güreşlere hazırlandığını vurgulayan Kaya, "Develer 7 yaşından itibaren arenalarda boy göstermeye başlıyor" dedi. Akça, ayrıca “Doğduktan sonraki 7 gün boyunca hiç yalnız bırakmıyoruz. Her iki saatte bir yerinden kaldırıp annesinden emmesini sağlıyoruz. Eğer emmez ise o zaman biberon veriyoruz. Altını temizliyoruz tekrar kundaklayıp yerine yatırıyoruz. Bir hafta boyunca adeta onun yanına kamp kuruyoruz” dedi

YENİ YILIN İLK DEVESİ

Yeni yılın ilk devesi olarak dünyaya gelen Rüzgar Efe’nin sahibi Akça, deveye torunun adını verdiğini ifade ederek “Bir hafta boyunca kundakta tutulacak, annesi eğer onu yabancılaşmaz ise emzirecek eğer yabancılarsa bizler biberonla besleyeceğiz” dedi. Rüzgar Efe , için bulunduğu alana soba kurduğunu ve onun rahat edip en şekilde yetişmesi için elinden geleni yapacağını ifade etti.

GELENEĞİ YAŞATIYOR

Türkiye’de devecilik konusunda gerekli desteğin verilmediğini söyleyen Akça, yeni dünyaya gelen develerinin İran’dan özel olarak getirttiği Buhur adı verilen çift hörgüçlü deveyle Yoz adı verilen tek hörgüçlü dişi devenin çiftleşmesinden meydana geldiğini aktararak. “Güreş develeri de tıpkı atlar gibi soya dayalı olarak seçilir. Burada yeterli destek olmadığı için Buhur deve yetiştiren insan sayısı yok denilecek kadar az. Bizler yörükler olarak özellikle develerimize ve kültürümüze sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bu konuda destek görsek bu kültürü daha çok yayarak daha çok insana kültürümüzü anlatabileceğiz.” Dedi.  Çocukluğundan bu yana develere merakı olduğunu belirten Akça, eskiden yük taşımacılığında tercih edilen develerin, günümüzde deve güreşlerinde boy gösterdiğini belirterek, "Devecilik kültürüne sahip çıkmamız gerekiyor. Kasımdan ve mart ayının sonuna kadar yapılan deve güreşleri, iç turizme önemli canlılık getiriyor" dedi.

 

script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Ege’nin en büyük çevre laboratuvarı 9 sertifika ile hizmet veriyor!
Ege’nin en büyük çevre laboratuvarı 9 sertifika ile hizmet veriyor!
ZEYBEKCİ ÇAL HALKINA BÖYLE SESLENDİ;  “OYUNUZU KİMSEYE VERMEYİN ÇAL’A VERİN”
ZEYBEKCİ ÇAL HALKINA BÖYLE SESLENDİ; “OYUNUZU KİMSEYE VERMEYİN ÇAL’A VERİN”