Reklamı Geç
script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">

Tokel, Havacılık Sektörünün Yerli ve Milli Dönüşümünü PAÜ’de Anlattı

Pamukkale Üniversitesi ile PAÜ Teknokent işbirliği ile düzenlenen “Havacılık Sektöründe Yerli ve Milli Dönüşüm” konulu konferansın konuşmacısı, Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel, öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencileri, havacılık alanında mühendis ya da girişimci olarak yer almaya davet etti.

Tokel, Havacılık Sektörünün Yerli ve Milli Dönüşümünü PAÜ’de Anlattı

Konferansa Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, PAÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Ali Sarı ve Fakülte Dekanları ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

PAÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi A Blok Konferans Salonu’nda düzenlenen programın açılış konuşmasını İnsan ve Yapay Zekâ Derneği Başkanı Murat Hekim yaptı. Hekim İnsan ve Yapay Zekâ Derneği olarak, teknolojinin imkânlarının insanlığın hizmetine en iyi şekilde sunulabilmesi için: havacılık ve sanayi sektöründe yenilik, markalaşma, verimlilik, dış ticaret kapasitesinin geliştirilmesi, dijitalleşme, dijital veriye dayalı değer yönetimi, yapay zekâ çözümleri ile ilgili ortak eğitici öğretici ve bilimsel çalışmalar yapılmasını ve işbirlikleri gibi önemli faaliyet alanlarında hizmet sunduklarını aktardı.

Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. Genel Müdür Danışmanı Halil Tokel konuşmasının başında: “Denizli bizim vatanımız buradaki gelişmeler bizi mutlu eder ben Denizli’nin ticari, sanayi, bilim alanındaki gelişmelerini yakinen takip ediyorum. Pamukkale Üniversitesi’nin bilimsel alanlarda elde ettiği başarılardan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Başta Rektörümüz olmak üzere bütün ilgilileri tebrik ediyorum” dedi.

“2050 Yılında Türkiye dünyanın Üçüncü Büyük Ekonomisidir”

Güçlü ve büyük ekonomi denildiğinde, rakamları Gayri Safi Milli Hasılası (GSMH) büyük olan ekonomi demektir vurgusu yapan Tokel sunumunda, satın alma bazında dünya ülkelerinin GSMH ile ilgili bilgiler verdi. Türkiye’nin 2050 yılında Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi olması hakkında açıklamalarda bulunan Tokel küresel firmaların değerlendirmesini yapan bir şirket olan PWC’nin yaptığı çalışmayı kaynak gösteren, D8 Ekonomik birlikteliği sağlandığı takdirde ülkemizin dünya sıralamasının üst sıralara yerleşebileceğini ifade etti.

Türk havacılık tarihiyle konferansına devam eden Tokel “bu kuru bir tarih değildir” sözleriyle başladığı sunumunda; Endülüslerden başlayarak günümüze kadar geçen süreçte havacılık

sektörü hakkında gerçekleşen bilgiler aktardı. Türkiye havacılık tarihi itibariyle çok başarılı çalışmalar yapmıştır ama sürdürememiştir diyen Halil Tokel, sürdürülebilir olmanın geçmişten günümüze en önemli sorun olduğunun altını çizerek sürdürülebilirliğin sağlanmasıyla birlikte havacılık alanda dünyanın en iyisi olunabileceğinin altını çizdi. Hiçbir teknik altyapının olmadığı 1930’lu yıllarda girişimcilerin öncülüğünde dünyanın en iyi uçaklarının Türkiye’de üretildiğine dikkat çeken Halil Tokel, yapılan çalışmaların sürdürülebilir olmamasından dolayı uzun süreçte sektörün gelişemediğini sözlerine ekledi.

Mühendislik ve İşçilik Olarak Dünya Öncülerden Biriyiz

2023 vizyonu doğrultusunda hava sanayinde yüzde yüz yerli olmamız gerektiğini dile getiren Halil Tokel, 2023 yılı itibariyle Türkiye kâmil manada bir havacılık yan sanayisi kurmuş olacak dedi. Ülkemizin ürettiği uçak ve helikopterlerden örnekler vererek geleceğe dair planlanan projeler hakkında sunumunu sürdüren Tokel, ülkemizin mühendislik ve işçilik olarak dünyanın en iyi üç ülkesinden biri olduğuna vurgu yaptı ve THY Teknik A.Ş.’nin yerlileştirdiği ürünler hakkında bilgi aktardı. Öğrencileri, havacılık sektöründe mühendis ya da girişimci olarak yer almaya davet etti.

Üretim aşamalarında kurulacak işbirlikleri ile sadece Türkiye’ye değil dünya havacılığına hizmet sunar duruma gelinecektir diyen Tokel “Sayın rektörümüzle konuştuk Pamukkale Üniversitesinde havacılık, otomotiv ve sanayi sektöründe dijital veri yönetimi ve yapay zeka mükemmeliyet merkezinin kurulmasını ümit ediyoruz. Bu konuda öncü rol misyon üstlenmesini bekliyoruz ifadeleri ile konferansını sonlandırdı.

Programın sonunda Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ tarafından Halil Tokel ve İnsan ve Yapay Zekâ Derneği Başkanı Murat Hekim’e plaketleri takdim edildi. Konferans dinleyicilerin de katılımı ile gerçekleşen fotoğraf çekimi ile son buldu.

script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Ege’nin en büyük çevre laboratuvarı 9 sertifika ile hizmet veriyor!
Ege’nin en büyük çevre laboratuvarı 9 sertifika ile hizmet veriyor!
ZEYBEKCİ ÇAL HALKINA BÖYLE SESLENDİ;  “OYUNUZU KİMSEYE VERMEYİN ÇAL’A VERİN”
ZEYBEKCİ ÇAL HALKINA BÖYLE SESLENDİ; “OYUNUZU KİMSEYE VERMEYİN ÇAL’A VERİN”