Reklamı Geç
script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">

SARAYKÖY'DE USTA DA ÇIRAKTA KENDİLERİ

Unutulmaya yüz tutmuş meslekler grubunda somut olmayan kültürel miras içerisinde yer alan kültürel miraslarımızdan biri olan çömlekçilik mesleği Sarayköy’de halen devam etmektedir.

SARAYKÖY'DE USTA DA ÇIRAKTA KENDİLERİ

22 yıl önce Serinhisar’dan gelerek Sarayköy’e yerleşen,  Aşağı mahallesinde yol üstünde yer alan çömlekçi imalathanesi Cindemir ailesinin geçim kaynağı. Dededen babaya bu meslekte olan aile, son üreticileri iki kardeş olan Ali ve Salih Cindemir.  5o’li yaşlarda olan Cindemir kardeşler küçüklüklerinden beri bu işin içindeler. Dededen kalan mesleğin son varisleri topraktan imalata, imalattan halka uzanan serüvenlerini  anlattılar.

Kardeşlerden Ali Cindemir; “Bu bizim dededen babaya, babadan bize kalan mesleğimiz. Çok çırak geldi ama çamuru gören bırakıp gitti. Kalıp, fırın, boya apayrı bir özen ve dikkat ister.  Bu iş, severek yapılacak bir meslek. Biz işimizi severek yapıyoruz ve karşılığını da alıyoruz.” İfadelerini kullandı. Salih Cindemir ise: “Topraktan çamura, çamurdan makinaya, makinadan kurumaya, kurumadan fırına, fırından boyaya, boyadan satışa uzanan bir yolculuk izliyoruz.

Bir fırınlama işlemi bile 12 saat sürüyor. Emekle, azimle, sabırla ve sevgiyle yapıyoruz. Bu işi önce sevmek sonra işe geçmek gerekir. Ben işin başına geçtiğimde rahatlıyorum, huzur buluyorum. Her şeyi unutuyorum sadece işime odaklanıyorum. Zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum. Bir gün bir saat gibi geliyor, zamanı durdurmak istiyorum. Üretimi bitirip çıkardığım eseri görmek bambaşka bir zevk. Ola ki elimdeki üründen sıkılırsam da yeni ve farklı ürün şekil arayışlarına giriyorum ve farklı tasarımlar ortaya çıkartıyorum.

Yeri geliyor farklı şehirlere gidip model arayışlarına bile giriyorum ve onlara bakarken yeni modelleri zihnimde tasarlıyorum. İşin içine girince kayboluyorsun. Farklı bir dünyaya, farklı bir boyuta geçiyorsun. Biraz da yaptığımız işin karşılığını alsak bize yeter.” Dedi.

İmalata girilen ürün sıfırdan üretim gerektiriyor. Dışarıdan bakıldığında kolay gibi görünen mesleğin çamurunun kıvamını hazırlamak bile maharet gerektiriyor.  Model çıkarma, çamur imalatı, döküm, pişirme ve boya işlemlerinin her birinin ayrı ayrı zamanlarının olduğunu, her aşamasını ayrı bir özen gerektiğini söyleyen Cindemir kardeşler,”Bu işi biraz sevip ufacıkta olsa merakı olan herkesi işletmemize davet ediyoruz. Yeni bir iş arayışında olanlarda tabi ki iş yerimize gelebilir biz onlara seve seve bu mesleği öğretmeye hazırız. Bu meslek her ne kadar tükeniyor bitiyor gibi gözükse de yeniden el yatkınlığı olan bu işe ilgisi olan gençlerin ellerinde tekrar can bulacak popüler olacaktır. Yapacakları tüm yeni projelere bizler destek olmaya hazırız” dedi

script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Ege’nin en büyük çevre laboratuvarı 9 sertifika ile hizmet veriyor!
Ege’nin en büyük çevre laboratuvarı 9 sertifika ile hizmet veriyor!
ZEYBEKCİ ÇAL HALKINA BÖYLE SESLENDİ;  “OYUNUZU KİMSEYE VERMEYİN ÇAL’A VERİN”
ZEYBEKCİ ÇAL HALKINA BÖYLE SESLENDİ; “OYUNUZU KİMSEYE VERMEYİN ÇAL’A VERİN”