Reklamı Geç
script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">

SARAYKÖYLÜ USTANIN HAKLI İSYANI

SARAYKÖYLÜ USTANIN HAKLI İSYANI

İşinin ehli terzi ustası Recep Tekinaslan, Sarayköy’ün Hastekin mahallesi 1960 doğumlu. Evli ve iki çocuk babası. Eşini de kendi bünyesinde emekli eden Tekinaslan, iki çocuğunun eğitimini ve tüm kazancını bu meslekten sağlamış ve hala terziliğe devam etmekte. Okul yıllarında ders notlarını aklında tutamadığı, kitap okurken odaklanamadığı ve derslerden korktuğu için okulu bırakmak istemiş ve bu dönemde el sanatlarına yatkınlığını fark etmiş. Abisinin arkadaşının yanında terziliğe başlamış ve azimle çalışmış.  1972 yılında çıraklıkla başladığı mesleğini askerlik süresince de sürdürmüş..  8 senelik ustalık ve kalfalık döneminden sonra 1982 yılında kendi dükkanını açmış.

SARAYKÖY'ÜN İLK ERKEK VE KADIN TERZİSİ

Bir gün, bayan tanıdığının ısrarı üzerine diktiği etek sonrası, bayan müşterilerinin artması ve taleplerini geri çeviremediği için Sarayköy’ün ilk kadın ve erkek terzisi ünvanını almış. Kalıp olmadan yapmanın zor olduğunu belirtmesinin yanı sıra kendi yaptığı ve tasarladığı ürünleri de beğeniye sunuyor. Kendini geliştirmek amaçlı İzmir’e gitmeyi düşünen Terzi Recep, aile bağlarının kuvvetinden ve ailesine düşkünlüğünden dolayı hayalini ertelemiş. Sarayköy’de  olmaktan da mutlu olduğunu belirten Terzi Recep, mesleğin zaman içinde yok olmasından dert yanarak: “Yanıma çok çırak geldi ama ilgi, alaka ve yetenek olmadıkça pek olmuyor. Bizim mesleğimiz heves ve azim gerektiriyor.  Çıraklarımdan olan ve şu an mesleğini devam ettiren isimlerden birisi de Trafo mahallesi muhtarı Ramazan Kıyak’tır. Şimdiki nesil liseye kadar okumak zorunda ve bizim mesleğimiz erken yaşta kazanılan ve teferruatlı olması dolayısı ile ortalama 8 sene gibi bir zamanda öğrenilen meslek. Gençlerin yüksek statü hayalleri ve ailelerin beklentisi üzerine mesleğimizin sanatsallığı geri plana atılıyor.  Çıraklık eğitim liselerinin mesleki anlamda yönlendirme yapmasını bekliyorum. Çünkü bir süre sonra çok geç kalınmış oluyor ve zamanla mesleğimiz unutulmaya yüz tutuyor.” Dedi.

Mesleğini severek icra ettiğini belirten Terzi Recep usta, dikerken zevk aldığını ve işini zevkli yaptığını da mutlulukla anlatıyor. Ama artık mesleğinin değersizlik kazanmaya başladığından yakınan ve bu mesleğin kendisini insan sarrafı yaptığını söyleyen Terzi Recep usta: “berberler ve kuaförler kadar değerimiz kalmadı. Bugün en azından haftalık olduğumuz bir traş bile 7 lira iken, uzun süre kullanabilecekleri fermuarın 3 kuruşunun bile pazarlığını yapıyorlar. Biz elbiselerin ya da pantalonların kumaşına göre kaliteli ve sağlam ürün kullanmaya çalışıyoruz ama değerimiz anlaşılmıyor.” açıklamasında bulundu.

script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
Tayfun İŞBİL     2020-01-16 Gerçekten Recep abim İŞİNİN ehli bir tersidir. Evet ne kadar büyük kayıp artık çırak yetişmiyor. Yapacak bir şey yok.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÇAVUŞOĞLU PERSONELİN TÜM İZNİNİ İPTAL ETTİ!
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÇAVUŞOĞLU PERSONELİN TÜM İZNİNİ İPTAL ETTİ!
Babadağ Belediye Başkanı Kumral Kandili unutmadı!
Babadağ Belediye Başkanı Kumral Kandili unutmadı!