Reklamı Geç
script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">

SARAYKÖY'DE 30 BİN İLE BAŞLADI ŞİMDİ 3 MİLYONU VAR

Sarayköy’de 30 bin solucanla gübre üretmeye başlayan kadın girişimci Hatice Şimşek’in tesisinde, yaklaşık 3 milyon solucan bulunuyor.

SARAYKÖY'DE 30 BİN İLE BAŞLADI ŞİMDİ 3 MİLYONU VAR

Sarayköy’de yaşayan 37 yaşındaki evli ve 2 çocuk annesi Hatice Şimşek, internette dolaşırken gördüğü bir video sonrasında merak saldığı Solucan Gübresi üretimine eşi Ömer Şimşek’in de desteğiyle bir yakının arazisinde kurdukları çadırın içerisinde 30 bin solucan ile başladı, şimdilerde ise Sarayköy’de üniversite arkasında açtığı tesiste 3 milyon solucanı ile üretime devam ediyor.

Organik ve doğal tarım üzerine meraktan dolayı bu işe başladığını belirten Şimşek, "Yaklaşık 2 yıl önce yeni bir iş kendi işimi kurma hayalim vardı. Bunla ilgili araştırma yapıyordum daha sonra internette gezinirken solucan gübresi yapan insanların videolarını gördüm. Zaten o ara çok daha doğal tarım, organik ürünler üzerine araştırmalarım da vardı meraklıydım bu konulara. Ve bu işi yapabilirim diye düşündüm. Sonrasında girişimlerde bulundum. Ve akabinde bu işi gerçekten ciddiye alıp resmi olarak başlamak istediğim için bu işe eşimle birlikte başladım. Eşim gerçekten benim en büyük destekçim oldu. Ve süreç bu şekilde devam etti. Bir yakınımızın arazisi üzrinde kurduğumuz çadırda başladığımız bu yolculuğumuzu resmiyete döküp vergi levhamızı alıp kendi tesisimizi kurduk ve bu güne kadar geldik" dedi.

30 BİN SOLUCANDAN 3 MİLYON SOLUCANA ULAŞTI

30 bin solucanla başladığı işte bugün için yaklaşık 3 Milyon solucanı bulunan Şimşek "Birkaç yıl önce biraz büyük bir çadır içerisinde oluşturduğumuz  kapalı alanda tesisimizi kurduk ve 30 bin solucanla başladık biz bu işe. Şu anda yaklaşık 3 milyon civarında solucanımız var ve giderek her üç ayda bir kendini katlayarak solucanlar çoğalıyor. Bu işi yapmak aslında gerçekten emek ve sermaye isteyen bir iş. Sermayesi yüksek bir iş, çünkü kapalı alan olması sebebiyle hijyenik şartlar ve Tarım Bakanlığının yönetmeliğine de uygun yapacaksanız bu işi, mutlaka işin prosedürüne uygun yapılacaksa bu iş maliyetli, tabi yapılacak tesisin boyutlarına göre de değişkenlik gösterebilir. Bu işi biz ufak çapta yani 30 bin solucanla başladık ve işi öğrenmeye başladık bu etapta, işi öğrenerek küçükten başlayıp büyüyerek çoğalalım istedik yani yaptığımız işi ciddiye alıyoruz. Tabi ki kar amacı güden bir işletmeyiz ama ben bu işi bir sosyal sorumluluk projesi gibi de görüyorum ve yaptığım işi de çok seviyorum. Aylık üretimimiz yani hedeflediğimiz üretim aylık 10 ton civarında bunun içinde biraz daha yolumuz var. Ama tabi en iyi kalitede en iyi gübreyi üretmeye çalışıyoruz amacımız fazla tonaj değil, iyi ham madde ile  kaliteli gübre üretmek amacımız. Şu an siparişler alıyoruz, satışımız başladı ve bu şekilde devam ediyoruz" diye konuştu.

Genç kadın solucan gübresi hakkında verdiği bilgilerde “ Önce eşimizin dostumuzun bahçesinde denemeler yaptık, gerçekten ektikleri ürünlerde erkencilik meydana geldi, ardından ürettikleri meyve ve sebzelerde renginden tutun tadına kadar fark edilen bir doğallık oluştu, ürünlerinden  bir alıyorsa beş aldı bereketi de arttı. Bunu deneyerek gözlemlediğimiz için, gönül rahatlığı ile satışını gerçekleştiriyoruz. Tabi ki bunu sadece bağ bahçe işlerinde değil kendi evinin balkonunda her hangi bir bitki yetiştiren kadınlara da verdik ve onlardan aldığımız geri dönüşlerin hepsi de ne mutlu ki olumlu oldu” dedi.

KİMYASAL KESİNLİKLE BULUNMUYOR

Ürettikleri gübrenin öncelikle ilk başta yıllardır kimyasal ile üretim yapılmış topraklara iyi geldiğini ifade eden Şimşek, ürettikleri gübrenin kullanımı sonucunda  aynı zamanda geleceğimize de bir yatırım onlara daha güzel işlene bilinir bereketli topraklar bırakmış olacaklarını ifade etti. Şimşek “ bu aynı zamanda bir sosyal sorumluluk, yıllardır yorulmuş topraklarımıza içerisinde kimyasal bulunmayan solucanların solüsyonlarıyla demlenmiş gübreler verildiğinde daha çok berketi artacaktır. Bunun üretiminde ufacıkta olsa kimyasal bir madde veya karışım bulunmuyor. Birinci sınıf kokusuz gübrenin içerisinde en az 6 ay dolaşan milyonlarca solucanın ürettiği doğal sıvıları ile bekliyor, Solucan gübresi içerisinde bulundurduğu mikro organizmalar, yararlı bakteriler, mikro elementler, makro elementler açısında çok zengin bir gübre ve bu nedenle toprağın PH'şını düzenler, toprağı iyileştirir, bitki de erkencilik, bitkide kök ve gövde gelişimini sağlar, dona karşı dayanıklılığını artırır, üründe erkencilik sağlar bu nedenle diğer gübrelere oranla solucan gübresi çok daha faydalıdır çiftçilere de tavsiye ediyoruz" dedi.

 

script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Ege’nin en büyük çevre laboratuvarı 9 sertifika ile hizmet veriyor!
Ege’nin en büyük çevre laboratuvarı 9 sertifika ile hizmet veriyor!
ZEYBEKCİ ÇAL HALKINA BÖYLE SESLENDİ;  “OYUNUZU KİMSEYE VERMEYİN ÇAL’A VERİN”
ZEYBEKCİ ÇAL HALKINA BÖYLE SESLENDİ; “OYUNUZU KİMSEYE VERMEYİN ÇAL’A VERİN”