Reklamı Geç
script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">

PROFESÖR DOKTOR ÜNAL AÇIKEL: “KALP YETMEZLİĞİ HIZLA ARTIYOR”

PROFESÖR DOKTOR ÜNAL AÇIKEL: “KALP YETMEZLİĞİ HIZLA ARTIYOR”

Kalp Damar ve Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Ünal Açıkel, kalp yetmezliği konusunda uyarılarda bulundu, dünyada ve Türkiye’de kalp yetmezliğinin katlanarak artacağını ifade etti. Prof.Dr.Açıkel “Kalp yetmezliği günümüzde çok sayıda insanı etkileyen, tedavi edilmemesi halinde yaşam kalitesini ileri derecede bozan ve ölümcül olabilen ciddi bir sağlık problemidir” dedi.

“KALP YETMEZLİĞİ BÜYÜK SORUN”

Özel Denizli Sağlık Hastanesi hekimlerinden Kalp Damar ve Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Ünal Açıkel, kalp yetmezliğinin özellikle nüfus yaşlandıkça artan bir sorun olduğunu, 2020 yılında patlama beklediklerini söyledi. Prof. Ünal “70-75 yaş üstünde bu konuda artış olacak. Kalp yetmezliğinin artışını önlemede kardiyologlara da büyük görevler düşüyor. Zamanında ilaç verilmesi ve güncel tedavi uygulanması kalp yetmezliğinin önlenmesinde büyük rol oynayacak. Kalp yetmezliği özellikle koroner arter hastalığından ve damar sertliğinden kaynaklanıyor. Yani, kalp kasının kendiliğinden bozulması durumudur. Çabuk yorulma, nefes darlığı, bacakta şişlik, kalpte fazla çarpıntısı olanlarda kalp yetmezliği başlangıcı olabilir. Bu durumda olanlar mutlaka uzman doktorlara başvurmalı” dedi.

“KALP YETMEZLİĞİNİN GÖRÜLME SIKLIĞI YAŞLA BİRLİKTE ARTAR”

Kalp yetmezliğinin en basit olarak, kalbin vücudun metabolik ihtiyacını karşılayabilecek yeterli miktarda kanı pompalayamaması olarak tanımlanabildiğini ifade eden Prof.Dr.Açıkel, görülme sıklığının da gün geçtikçe arttığını vurguladı. Verilerin önümüzdeki 20 yılda kalp yetmezliğinin önemli bir sorun haline gelebileceğini gösterdiğini dile getiren Profesör Ünal Açıkel şu bilgileri verdi: “ABD'de yaklaşık 5 milyon kalp yetmezliği hastası var ve ilerleyen yaşla birlikte bu sayı hızla artmaktadır. Türkiye'de kalp yetmezliği olan hasta sayısının bir milyona yaklaştığı tahmin edilmektedir. En sık görülen belirtiler, çabuk yorulma ve nefes darlığı, böbreklerin vücutta su ve tuz tutmasına bağlı ödem ve kilo alma, kalp atımlarının hızlı ve düzensiz olmasıdır. Ancak bazı hastalarda çok ileri evrelere kadar belirtilerin görülmeyebileceği unutulmamalıdır. Kalp yetmezliği, kalp kasında harabiyete ya da kalp kasının aşırı çalışması ve yüklenmesine yol açabilen çeşitli hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilir. En sık görülen nedenler koroner arter hastalıkları, yüksek tansiyon, kardiyomiyopati denilen kalp kası hastalıkları, kalp kapak hastalıkları, doğumsal kalp bozuklukları ve kronik böbrek hastalıklarıdır. Kalp yetmezliğinin görülme sıklığı yaşla birlikte artar.”

“BESLENME ALIŞKANLIKLARI TEDAVİDE ÖNEM ARZ EDİYOR”

Kalp yetmezliği tedavisinin, öncelikle tanının konulması ve problemin analizi ile başladığını; ilk evrelerde risk faktörlerinin ortadan kaldırılması, ilaç tedavisi, beslenmenin düzenlenmesi, yaşam biçimi değişikliklerinin önerildiğini anlatan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr.Ünal Açıkel şunları kaydetti: “Beslenmenin tedavide önemli bir yeri vardır ve tuz alımının kısıtlanması, lifli ve potasyumdan zengin besinlerin tüketilmesi, rafine şeker, doymuş yağlar ve kolesterolün kısıtlanması, alkol tüketiminin kontrol altına alınması, sigaranın bırakılması gereklidir. Daha ileri evrelerde altta yatan nedene yönelik cerrahi girişimler (koroner by-pass cerrahisi, kapak ameliyatları gibi) önerilebilir. Son aşamada kalp nakline kadar giden farklı tedavi alternatifleri vardır.”

#kalpyetmezliği #Denizli
script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÇAVUŞOĞLU PERSONELİN TÜM İZNİNİ İPTAL ETTİ!
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÇAVUŞOĞLU PERSONELİN TÜM İZNİNİ İPTAL ETTİ!
Babadağ Belediye Başkanı Kumral Kandili unutmadı!
Babadağ Belediye Başkanı Kumral Kandili unutmadı!