Reklamı Geç
script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">

STK’ları Kurumsallaşması Demokratikleşme Sürecinde Önemli Adımdır

STK’ları Kurumsallaşması Demokratikleşme Sürecinde Önemli Adımdır

Toplumsal Demokrasinin yaygınlaşması ve güçlenmesi STK’ların demokratikleşmesinde ve bu konudaki verdiği çaba ile doğrudan ilişkilidir. Oysa STK’ların çok sayıda sorunları bulunmaktadır. İnsan hakları ve özellikle de kadın hakları konusunda çalışan STK’ lar için ise var olmak savunuculuk yapmak çok daha zor olmaktadır. Bu güçlükleri sürekli finansal kaynakların olmaması, savunuculuk ve kurumsal hareket yetersizliği, katılımın yetersizliği, demokratik taleplerin siyasi bir söylem olarak kabul ediliyor olması, toplumsal ve cinsiyete dayalı bakış açısı, aktif vatandaşlığın gelişememesi olarak özetlenebilir. Dolayısıyla toplumun insan hakları ve demokrasi kültürünün gelişmesini, engellenmektedir.

Bu güçlüklerle başa çıkmanın yolu STK’ ların kurumsal kapasitelerini geliştirmeleri ile mümkün olacaktır. Temel insan haklarına sahip çıkmak ve cinsiyete dayalı eşitsizlikle mücadele edebilmek top yekûn bir zihniyet değişimi gerektirmektedir. Bu güne kadar kaynak yetersizliklerinden dolayı el yordamı ile yol almaya çalışan STK’ ların kurumsallaşması zorunludur. Kurumsallaşma aynı zamanda STK’ları kişilerin çıkarlarından/egemenliğinden de kurtarabilecektir.

Bu proje ile “Yerel STK’ların karar verme süreçlerine daha aktif ve demokratik katılımlarının önünde bir engel olan kurumsal kapasitelerin yetersizliğini ortadan kaldırarak bu alanda güçlenmenin sağlanması amaçlanmıştır. Kurumsal kapasite, STK’ lar arası işbirliği proje faaliyetleri ile arttırılacaktır. Ayrıca kendini ifade etme, temel haklarının farkında olma ve koruma gücünü kazanmış kadınlar STK’lar için nitelikli üye haline gelerek demokratik katılım ve karar alma mekanizmalarında STK’ların gücünü arttıracaktır. Bu bireysel güçlenme eğitimler ve duygu odaklı sanat çalışmaları ile desteklenecektir. Böylece STK üyelerinin niteliklerinin geliştirilmesi yolu ile kurumsal kapasitenin arttırılması sağlanacaktır.

Proje Künyesi

 

Proje Lider Kuruluş: Girişimci Kadınların Desteklenmesi Derneği

Eş Başvuranlar: Pamukkale Rotary Kulüp, Denizli Soroptimist Kulubü

Proje Süresi: 01.04.2019/31.03.2020

Projenin Genel Amacı: Denizli’de STK’lar arası işbirliğiyle kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi ve demokratik katılım yoluyla aktif karar alma süreçlerine katılımın güçlenmesi

Özel Amacı: STK’lar arası diyalogun arttırılması, STK üyelerinin kurumsal kapasitesinin ve hak kavramı algısının geliştirilmesi, Kadınların kendilerini ifade etme biçimlerinin geliştirilerek hayata katılımlarının sağlanması

Kadınların STK’ların yalnızca faydalanıcısı olmaktan çıkıp üye olarak çalışmalarının sağlanması, Toplumda hak ve sorumluluk kavramının görünür ve tanımlanabilir olmasının sağlanması.

Projenin Kapsamında; STK mevzuatı, Stratejik plan hazırlama, Takımdaşlık, Savunuculuk ve lobicilik eğitimi verilmiş, bir ortak akıl toplantısı yapılarak STK’ları ortak sorunları tartışılmış ve Kamu kurumları ziyaret edilmiştir.

Projenin Devamında; İletişim, Yönetişim, Kalıp yargı- ayrımcılık, Toplumsal cinsiyet eşitliği ile kadının insan hakları eğitimi verilecek, Duygu odaklı sanat çalışmaları, STK’lar arası ortak akıl toplantıları, Sosyal etki analizi, İş Birliği geliştirme ziyaretleri ve STK Şenliği yapılacaktır.

script async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js?client=ca-pub-9506100484003570" crossorigin="anonymous">
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÇAVUŞOĞLU PERSONELİN TÜM İZNİNİ İPTAL ETTİ!
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ÇAVUŞOĞLU PERSONELİN TÜM İZNİNİ İPTAL ETTİ!
Babadağ Belediye Başkanı Kumral Kandili unutmadı!
Babadağ Belediye Başkanı Kumral Kandili unutmadı!